NE ARAMIŞTINIZ ?

Haberler

Gentleman Dergisi Röportaj

Gentleman Dergisi Röportaj

1-Semavi Bey siz cam sektörünün önde gelen isimlerinden birisiniz. Öncelikle sizi biraz daha yakından tanıyabilir miyiz?

62 yaşındayım, evliyim, birlikte çalıştığım muhteşem bir kızım var. Hayatımın ilk 30 yılı İzmir’de geçti, 30 yaşında İstanbul’a taşındım. Tabi ki, o dönem için şehir ve düzen değiştirmek kolay bir karar değildi, ancak iş hayatının merkezinin İstanbul olması beni bu tarafa yönlendirdi.

2- İş hayatınıza nasıl başladınız? İlk kazandığınız parayı hatırlıyor musunuz?

Rahmetli babam, ticaret ve sanayiyi iyi bilen duayen ve çok çalışkan bir iş adamıydı. Zannediyorum bazı özelliklerimi ondan aldım. Lise yıllarından itibaren, hatta tüm yaz tatillerinde babamın şirketinde çalıştım. Gerçek anlamda iş hayatına atılmam üniversite 2. sınıfta okurken gerçekleşti. O dönemki siyasal ve sıkı yönetim şartlarının getirdiği zorluklarla okulu bırakıp, askere gidip, dönüşte tüm yoğunluğumu işime verdim.

İlk kazandığım para; 1971 yılında Paşabahçe firmasının İzmir Akdeniz Olimpiyatları için çıkardığı bardakları satarak kazandığım paradır. O parayla anneme aldığım 1 kilo armudu hiç unutmuyorum.

3-Aileniz ne iş yapardı, sanayici miydiler?

Ailemiz iş hayatına önce ticaret sonra ticaretini yaptığı ürünlerin sanayisine girmiştir.

4-1974 yılında siz cam sektörüne adım attınız. O süreç nasıl oldu?

Babam 1955 yılında Paşabahçe’nin Ege Bölge bayisiydi ve o dönemde Ege Bölgesinde eksikliği duyulan düz cam ticareti ile ilgili zamanın en modern dağıtım deposunu kurarak sektörde örnek gösterilen bir iş modeli ile cam işine girmiş olduk.

5-Yorglass hakkında da bilgi alabilir miyiz sizden? Bin kişiyi istihdam ediyorsunuz… Peki iç ve dış Pazar rakamlarınız neler?

1974 yılında Yorsan ismiyle kurulan şirketimiz, cam sektörüne ilk adımı attı. Yorglass ile 1989 yılında Türkiye’de ilk dekoratif cam üretimini gerçekleştirdik. Üretimimizi Türkiye’de 5 farklı şehirde kurulu 6 tesisimizde gerçekleştiriyoruz. 1300’e yakın kişiye istihdam sağlıyoruz. Üretimimizin yüzde 50’sini yaklaşık 60 ülkeye ihraç ediyoruz. Yılda 110 milyon dolar ciro elde ediyoruz.

Manisa’daki Akıllı Fabrikamız 2019 yılı itibariyle üretime başladı.  Yeni ve son teknoloji üretim hatlarımız sayesinde Ticari Soğutucu ve Satina ürünlerimizin üretimini müşteri ihtiyaçlarına en hızlı cevap verecek yüksek kalitede üretebiliyoruz. Pazarın tüm ihtiyaçlarına cevap veren Yorglass Manisa Fabrikası, 64 dönüm araziye kurulu, 30 bin m2 kapalı alanda hizmet veriyor. Ayrıca ürün, proses ve makine ile entegrasyon sağlayacak altyapı yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

Bolu fabrikamızda beyaz eşya sektörünün dev üreticileri için fırın ön kapak camı, fırın iç kapak camı, fırın üst kapak camı, fırın kontrol paneli camı, ocak camı (bek tablası) ve buzdolabı raf camları üretiyoruz. 40 bin metrekarelik alanda kurulu Bolu İşletmemizde bugün 350’den fazla çalışanımız bulunuyor. 2015 yılında kurulan Eskişehir fabrikamız ise Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 10 bin metrekare alan üzerinde gelişmiş bir makine parkı ile üretimini sürdürüyor ve sektörde buzdolabı raf camına odaklı tek işletme olarak fark yaratıyor. Tesisimizde 110 çalışanımız bulunuyor. 

Yarım asra dayanan birikim ve tecrübemizle faaliyetlerimize devam ettiğimiz İzmir Kemalpaşa’daki tesisimizde ise lojistik hizmetimize devam ediyoruz. 12 bin kapalı 10 bin metrekaresi açık alan olmak üzere toplam 22 bin metrekarede düz cam, renkli reflekte, kaplamalı, ayna, lamine, buzlu camın da yer aldığı geniş ürün yelpazesi ile ulusal ve dünya çapındaki müşterilerimize hizmet veriyoruz.

6-Müşterileriniz kimler?

Yorglass’ın oyun alanı bütün dünyadır. Müşteri beklentilerini ve ticari şartların uygun olduğu her ülke ve bölgede, Yorglass müşterilerine hizmet verir.

7-Cam sektöründe Türkiye dünyada hangi konumda? İthalat ve ihracat rakamları hakkında da bilgi verebilir misiniz bizlere?

Düz cam sektörü, dünyada konsolide olmuş ve üretimin çok büyük bir bölümü belirli gruplar tarafından sağlanan, yatırım maliyeti yüksek ve geri dönüşü uzun olan bir sektör. Düz cam, bir ara maldır ve birçok sektöre hizmet ediyor. En çok kullanılan sektör inşaat sektörü, bunu otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve enerji sektörleri izlemekte. Ülkemizin sahip olduğu teknoloji dünya ile mukayese edildiğinde çok ileride ve önümüzde işlenmiş cam konusunda iyi imkanlar bulunmakta. Türk cam sanayisi; düz cam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyaf alanlarında en ileri teknolojilerle üretim gerçekleştirmekte. Türkiye’nin düz cam ihtiyacı yaklaşık 2 milyon ton. Bu ihtiyaç yerel 2 üretici ve ithalat ile karşılanmaktadır. Son yıllarda işlenmiş cam ihracatı ciddi oranda arttı ve artmaya da devam ediyor. Bu sayede ülkemizde üretilen hammadde cam daha yüksek katma değerle üretilerek ihraç ediliyor aynı zamanda ülkemize döviz kazandırıp istihdama katkı sağlıyor.

8-Nerelerde fabrikalarınız var?

Üretim ve ticari faaliyetlerimizi; Yorglass Ticaret, Yorglass Satina, Yorglass Ticari Soğutucu ve Yorglass Beyaz Eşya iş üniteleri altında Türkiye’nin 5 farklı şehrindeki 6 tesisimiz ile gerçekleştiriyoruz. Bunlar; Manisa’da iki tane olmak üzere, Bolu, Eskişehir, Çerkezköy ve İzmir’de yer alıyor.

9-Peki cam dışında başka sektörlerde faaliyetleriniz var mı?

Hayır, şirket olarak stratejimiz sadece odaklandığımız konularda faaliyetlerimizi sürdürmek. Ama bu konularda da sadece yurt içinde değil tüm dünyada var olan bir şirket olmak.

10-İnovasyon ve Ar-Ge tarafında nasıl bir markasınız?

Ar-Ge ve inovasyon şirketimizin temel argümanları arasında yer alıyor. Geleceği şekillendiren teknolojileri ve inovatif yaklaşımları cam üretimine entregre ederek değişen beklenti ve taleplere cevap veriyoruz. Türkiye’nin ilk dekoratif ve mat cam üreticisi olarak yalnız ilklere imza atmayı değil aynı zamanda en iyiyi sunmayı amaçlıyoruz. Bu anlamda 2010 yılında hayata geçirdiğimiz arıtma tesisimiz, bir Ar-Ge çalışmamız olarak dünyada ilk olma özelliğini taşıyor. Ar-Ge ve inovasyon alanında da sektöre öncülük eden bir yapıya sahibiz. Bu yıl Ar-Ge merkezi kurma çalışmalarımızı bitiriyoruz ve yaklaşık 20 mühendisimizin çalışacağı Ar-Ge merkezimiz Bolu’da faaliyete başlıyor.

Manisa’daki akıllı fabrikamızda yeni ve son teknoloji üretim hatlarımız sayesinde müşterilerimiz için özel boyutta cam üretebiliyoruz. Yeni fabrikamızda Endüstri 4.0’a geçiş yaparak dijital dönüşümün tüm gerekliliklerini karşılayan, otomasyon ağırlıklı üretim parkurumuz ve yalın hatlarımız ile pazarın tüm ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Birçok proses fabrikanın içinde otomasyonla gerçekleşiyor.

11-Pandemi cam sektöründe nasıl etki oluşturdu?

Pandemi nedeniyle düz cam sektöründe de 2019 yılına oranla beklenen büyüme gerçekleşemedi. Bu süreçte konulan hedefler olağanüstü koşullar nedeniyle revize edildi ve öncelikler değişti. Kar üretiminin azalmasının temel etkisi yeni yatırımların durması ya da ertelenmesi oldu. Aynı zamanda vardiya kapatmalarından kaynaklı olarak istihdamda da azalmaya gidildi. Sektörümüzde kar tamamen erimedi ancak 2019 yılına oranla azaldı diyebiliriz. Ancak bu durumun pozitif bir etkisi de oldu ve daralan iç pazar faaliyetlerini ihracata yöneltti. Pandemi nedeniyle bir süre ihracatta aksamalar olsa da Yorglass olarak sanayinin can damarı sektörlere hizmet verdiğimiz için iç pazardan yoğun talep aldık ve üretimimize hız kesmeden devam ettik. Üretimimizin yüzde 50’sini ihraç ediyoruz, yurtdışı açılımlarımız da kesintisiz sürüyor.

12-Biraz da iş dışına çıkalım ve hobilerinizi soralım. Neler yapmaktan keyif alırsınız?

En keyif aldığım tekne ile denize açılmak, balık tutmak. Deniz ve tekne benim için gerçekten bir rehabilitasyon merkezi.  Denizin dışında maket yapma merakım var, evde bir indoor bir de outdoor kurduğum iki ayrı köy oluştu. Maket demek sabır demek, hayal etmek demek ve ifade etmek demek. Benim için başlı başına bir yaratım süreci.

13-Günde kaç saat çalışırsınız, bir gününüzü bize anlatır mısınız?

Basit bir hayatım var, her gün saat 07:00’de kalkar 08:00’de evden çıkarım. Akşam işim 19:00 gibi biter ve ailemin yanına dönerim.

14-Ailenizden de bizlere bahseder misiniz?

Evlendiğimiz günden itibaren çok yoğun çalıştım, 50 yaşına kadar cumartesi günleri de dahil olmak üzere günde ortalama 12-14 saat mesai yaptım. Eşim bana hep destek oldu. Eğer iş hayatımda başarılı olduysam eşimin bunda çok önemli etkisi vardır. Kızım 25 yaşında Sabancı Üniversitesi Psikoloji bölümünü bitirdi. İki yıldır beraber çalışıyoruz. Bana ciddi anlamda güç kattığını söyleyebilirim. Şirket içindeki jenerasyon farklılıklarını dengelemekte çok yardımcı oluyor. Şirketimizin sosyal medya ve pazarlama faaliyetlerinde aktif rol oynuyor.

15-Seyahat etmeyi sever misiniz?

Seyahati severim ancak uzun seyahatleri sevmem, ideal sürem 4-5 gündür. Gittiğim yerlerin değişik yerler olmasını tercih ederim, kalabalık metropollere gitmeyi sevmem.

16-Moda ve saatlerle aranız nasıl? Sevdiğiniz markalar hangileridir?

Özellikle modayı takip etmem ama rahat giyinmeyi severim. Bazen kravat takmayı özlüyorum.  Saatten başka aksesuar takmayı tercih etmiyorum, saatte de kriterim spor ve sağlam olmasıdır.

17-Sevdiğiniz mekanlar hangileri?

Öğlen yemekleri için Nişantaşı Hünkâr Lokantası, balık için Kıyı Restaurant ve Sunset tercihimdir.

18-En çok neyi özeldiniz pandemi sürecinde?

Dostlarla bir araya gelerek yaptığımız sohbetlerimizi özledim.

19-Koleksiyon merakınız var mı?

20 yıldır biriktirdiğim yaklaşık 1000 adet Volkswagen model arabam ve yurtdışından topladığım, gittiğim yerlere özgü, oraları temsil eden objelerden oluşan bir koleksiyonum var.